Praktisk färdplanering med Bo Gartner – mycket nyttigt

Vi var 12 deltagare när Bo Gartner den 9:e juni höll kursen i praktisk färdplanering. Bo tryckte på att de metoder som vanligtvis lärs ut är såpass omfattande och krångliga att många inte gör den planering som man måste göra vid distansflygningar. En dåligt planerad flygning kan ju tyvärr sluta i besvärliga situationer.

BoG_2016-06-09

Bo lärde oss att använda hans förenklade mall för driftfärdplan med många praktiska ”lathundstabeller”, samt visade oss många mycket bra länkar för färdplanering, väder, m.m. (titta gärna på http://southsweden.se/ fliken ”länkar”.)

Vi genomförde ett praktiskt exempel på en flygning från Kristianstad till Kalmar (med bra stöd av www.skyvector.com och blanketten från Bo) samt använde en av länkarna (www.autorouter.eu)  till att planera en IFR flygning från ESMS till EHGG. För den sistnämnda så fick vi i princip all nödvändig information framställd och summerad via denna hemsida, färdplan, väder, notam, flygplatskort,…allt summerat i en pdf fil.

Slutsatsen från kvällen var att det går mycket snabbt att göra en bra färdplanering och att det finns mängder av verktyg som ger bra stöttning i arbetet. Jag rekommenderar er som inte var med att gärna vara med på något av de kurser som Bo ger på Sturup.

Det här inlägget postades i Medlemsnytt, Nyheter. Bokmärk permalänken.