Bli pilot med Kristianstads Flygklubb!

Att ta flygcertifikat är inte svårt, men det kräver däremot intresse och engagemang! Utbildningstiden är cirka ett år om du flyger regelbundet och läser din teori ordentligt. Eftersom flygplatsen har vanlig passagerartrafik är den öppen året runt och vi kan flyga även under årets mörka månader. Vi har flera flyglärare som står för den praktiska delen av flygutbildningen, och vi driver den teoretiska utbildningen helt i egen regi. Våra kurser ges i klubbhuset på Kristianstad Österlen Airport och undervisningen sker vanligtvis söndagskvällar september t.o.m. maj.

Kristianstads Flygklubb utbildar till:

  • Privatflygcertifikat PPL, Startmassa max 5700 kg*
  • Lätt flygcertifikat LAPL, Startmassa max 2000 kg och 3 passagerare
  • Ultralätt flygcertifikat UL, Startmassa max 450 kg och 1 passagerare

När du flyger EK (enkelkommando=själv) för första gången måste du ha fyllt 16 år och ha giltigt medicinsk intyg. För att ta certifikatet måste du ha fyllt 17 år. Det finns ingen högsta ålder för att få påbörja flygutbildning.

Kostnaden för certen är ungefär: PPL/LAPL/UL :  102 000 / 81 000 / 60 000 kr. Detta är då totalkostnaden baserats på 45/32/30 timmars flygtid.

Efter att du tagit ditt UL eller LAPL cert så kan du “uppgradera” ditt cert enligt:

  • UL => LAPL:  Du behöver minst 15h flygutbildning (du får tillgodoräkna dig 50% av din befälhavartid men max 15h) samt att du måste skriva transportstyrelsens prov för PPL/LAPL  teori. .
  • LAPL => PPL:  Du behöver minst 10h flygutbildning samt minst ytterligare 5 h flygtid.

Du kan läsa mer om vår flygutbildning i foldern Lär dig flyga. Du kan även fördjupa dig i menyerna Flygkurs PPL/LAPLFlygkurs UL och Teorikurs i menyn till höger. Kontakta gärna kursansvarig Ulf Liedholm om du vill börja eller om du vill veta mer (se kontaktinfo i sidomenyn).

Peter & Martin

När du har ditt PPL/LAPL flygcertifikat i handen kan du om du vill utöka det med mörkerbehörighet – då kan du flyga dygnet runt! Även detta kan du ta genom Kristianstads Flygklubb!

Prova på!

Om du är intresserad av att prova på flygning och upptäcka en helt ny värld så tveka inte att kontakta Allan Ljungqvist eller någon av flyglärarna för en provtur.  Eller dyk upp på någon av våra “Spaka Själv dagar”, för 2020 3:e maj och 23:e augusti kl 0900-1500! Sommaren 2020 har vi även prova på flygningar lördagseftermiddagar kl 1300-1600.

Välkommen till Kristianstads Flygklubb!

(* Om startmassan överstiger 5700 kg skall befälhavaren ha stöd av en operativ organisation som är godkänd av Transportstyrelsen).