Bli pilot med Kristianstads Flygklubb!

Teorikursen för denna säsong är nu i gång, men det är inte försent att börja utan vill du vara med så är du välkommen när nästa ämne börjar (se teorischemat). Du får gärna vara med på de första två lektionerna avgiftsfritt för att testa på utbildningen

Läs mer om teorikursen i  menyn till höger eller här

Kristianstads Flygklubb utbildar till:

 • Privatflygcertifikat PPL, Startmassa max 5700 kg*
 • Lätt flygcertifikat LAPL, Startmassa max 2000 kg och 3 passagerare
 • Ultralätt flygcertifikat UL, Startmassa max 450 kg och 1 passagerare

samt vidareutbildning:

 • Mörkerutbildning NQ, LAPL/PPL
 • Typinflygning PA28-161
 • Typinflygning Dynamic WT9

Att ta flygcertifikat är inte svårt, men det kräver däremot intresse och engagemang! Utbildningstiden är cirka ett år om du flyger regelbundet och läser din teori ordentligt. Eftersom flygplatsen har vanlig passagerartrafik är den öppen året runt och vi kan flyga även under årets mörka månader (när vädret tillåter). Vi har flera flyglärare som står för den praktiska delen av flygutbildningen, och vi driver den teoretiska utbildningen helt i egen regi. Våra kurser ges i klubbhuset på Kristianstad Österlen Airport och undervisningen sker vanligtvis söndagseftermiddag/kvällar september t.o.m. maj.

När du flyger EK (enkelkommando=själv) för första gången måste du ha fyllt 16 år och ha giltigt medicinsk intyg. För att ta certifikatet måste du ha fyllt 17 år. Det finns ingen högsta ålder för att få påbörja flygutbildning.

Kostnaden för certen är ungefär: PPL/LAPL/UL :  132000 / 111 000 / 76 000 kr. Detta är då totalkostnaden baserats på 45/35/33 timmars flygtid.

Efter att du tagit ditt UL eller LAPL cert så kan du ”uppgradera” ditt cert enligt:

 • UL => LAPL:  Du behöver minst 15h flygutbildning (du får tillgodoräkna dig 50% av din befälhavartid men max 15h) samt att du måste skriva transportstyrelsens prov för PPL/LAPL  teori. .
 • LAPL => PPL:  Du behöver minst 10h flygutbildning samt minst ytterligare 5 h flygtid.

Du kan läsa mer om vår flygutbildning i foldern Lär dig flyga. Du kan även fördjupa dig i menyerna Flygkurs PPL/LAPLFlygkurs UL och Teorikurs i menyn till höger. Kontakta gärna kursansvarig Ulf Liedholm om du vill börja eller om du vill veta mer (se kontaktinfo i sidomenyn).

Peter & Martin

När du har ditt PPL/LAPL flygcertifikat i handen kan du om du vill utöka det med mörkerbehörighet – då kan du flyga dygnet runt! Även detta kan du ta genom Kristianstads Flygklubb!

Hur kommer du igång med flygutbildning?

 1. Bestäm dig för om det är ultralätt (UL) eller normalklassat (LAPL/PPL) certifikat du skall ta, samt fundera på om du har tid och pengar för utbildningen.
 2. Flyg några pass med flyginstruktör på Kristianstads flygklubb. Kontakta någon av instruktörerna nedan och boka in ditt första flygpass.
  Ultralätt:
  – Roger Höglund 0768-181 112 sportpilot@live.se
  LAPL/PPL:
  – Magnus Tenghagen, 0760 – 003 002,  magnus@tenghagen.com
  – John Haraldsson, 0709-748 216,  j_haraldsson@telia.com
 3. Om flyglektionen kändes bra så är nästa steg att boka in en läkarundersökning hos flygläkare:
  – Anders Trönnberg, 0704 – 838 880 (Åhus)
  – Per Fornander,  0703 – 264 842 (Kristianstad)
  – Lars Lucchesi, 0705 – 704 153 (Vinslöv)
 4. Slutligen fyller du i en medlemsansökan och skickar (eller tar med) till klubben samt anmäl dig till flygutbildningen genom att kontakta:
  – Ulf Liedholm, 0708 – 653 353 ulf.krfk@gmail.com

(* Om startmassan överstiger 5700 kg skall befälhavaren ha stöd av en operativ organisation som är godkänd av Transportstyrelsen).