Besökande piloter till ESMK

Prior Notice gäller när tornet är stängt, se instruktion här. Skall du besöka flygklubben så följa även instruktion längre ner på denna sida (besöksanmälan via guests@krfk.se m.m.)

—————————————————————————————————-

Kristianstads Flygklubb håller till på Kristianstad Österlen Airport, vilken är en kontrollerad flygplats. Vi har våra hangarer strax norr om plattan, och nås via taxiväg D. Övernattning möjligt i klubbstugan. Hotel eller BnB finns i Kristianstad eller Åhus/Yngsjö. Transport via buss (mot Kristianstad eller Simrishamn/Ystad) eller taxi .

Klubben_KFK

Allmän info

Kristianstad ESMK trafikleds av ACR, mer information om flygplatsen finns i IAIP.
PN krävs när tornet är stängt, se instruktion här.

ESMK Kristianstad, frekvens 129.355, (utanför tornets öppettider anrop ”Kristianstad radio”).

Bana 01/19: högervarv bana 19.

Bana 11/29 (gräs):  permanent stängd från 2023-03-23.

Undvik att flyga över Everöds by (finns en lucka i banans förlängning), kyrkorna samt spritfabriken. Se trafikvarv här.

Fallskärmshoppning på fältet året runt! Landningszon öster om asfaltsbanan i höjd med plattan (undvik att passera på höjd mitt över fältet).

Det finns också en räddningshelikopter stationerad på fältet. Den står i beredskap 24/7  och flyger även om tornet är stängt. De uppskattar att du alltid har transponder på så att du är synlig för dem. Anropssignalen är normalt Lifeguard+tre siffror.  Är anropssignalen Rescue Lifeguard + tre siffror så är de på skarpt uppdrag och behöver prioritet.

Bränsle

Jet A1 och UL91 tillhandahålls via Air BP / KID-airport. För att tanka UL91 behöver du ett eget kort av typ BP Sterling UL91 (från 2023-09-10 får gäst ej tanka via klubbens kort).

Besök flygklubben (icke kommersiell, MTOW < 2500 kg)

Om du besöker klubben och behöver assistans (obs ej tankning) eller komma åt klubblokalen så kontakta gästjouren via guests@krfk.se, ange ETA/ETD, registreringsbeteckning och kontaktuppgifter. Vi läser emailen flera gånger dagligen. Du kan också ringa klubbens jourtelefon 0734-426860 men den passas inte ständigt.

Om du flyger hit och behöver lämna flygplatsen ”via marken” (och ingen är på plats) så finns det en enkelriktad rotationsgrind. När du kommer tillbaka och om klubbhuset är stängt så kan du, om flygplatsen är öppen, gå via terminalbyggnaden annars får du kontakta gästjouren enligt ovan.

Du som flyger till ESMK som gäst till flygklubben slipper startavgift, du måste fylla i uppgifterna i digitala besöksfilen på skrivbordet på klubbdatorn. Det är ingen avgift för att korttidsparkera planet på gräset utanför klubben (max en vecka, därefter 100 kr/vecka alt. 250 kr/mån), behöver du stå i en hangar (och om det finns plats) så kostar det 100 kr/dygn.

Behöver du stanna över natten så finns det hopfällbara gästsängar i klubbstugan samt toalett och dusch. Kostnad 100 kr/natt/pers.

Observera: enligt koncessionsnämndens beslut KN120/97 är följande dagar studsfria (dvs inga upprepade starter och landningar eller fallskärmsflyg): Långfredagen, Påskafton, Kristihimmelsfärdsdagen, Pingstafton, Alla Helgonsdagen, Julafton, Juldagen, samt två söndagar under juli månad (för 2024: 14/7 och 21/7).

Karta

Flygplatsblad

Här är de senast publicerade flygplatsbladen från KSAB-Svenska Flygfält.

1st page

2nd page

Find us