Besökande piloter till ESMK

VIKTIGT: Prior Notice gäller från och med 2021-07-09 när tornet är stängt. Använd formulär här. Skall du besöka flygklubben så följa även instruktion längre ner på denna sida (besöksanmälan via guests@krfk.se m.m.)

COVID-19: Kommer du från något annat EU-land så tar vi emot dig om du har covidcertifikat.

—————————————————————————————————-

Kristianstads Flygklubb håller till på Kristianstad Österlen Airport, vilken är en kontrollerad flygplats. Vi har våra hangarer strax norr om plattan, och nås via taxiväg D. Övernattning möjligt i klubbstugan. Hotel eller BnB finns i Kristianstad eller Åhus/Yngsjö. Transport via buss (mot Kristianstad eller Simrishamn/Ystad) eller taxi .

Klubben_KFK

Allmän info

Kristianstad ESMK trafikleds av ACR, mer information om flygplatsen finns i IAIP.
PN krävs när tornet är stängt, använd formulär här.

ESMK Kristianstad, frekvens 129.355, (utanför tornets öppettider anrop “Kristianstad radio”).

Bana 19/01: högervarv bana 19.
Bana 11/29: Öppen sommarhalvåret. (Stängd 2021-10-06 till våren 2022. )

Undvik att flyga över Everöds by (finns en lucka i banans förlängning), kyrkorna samt spritfabriken. Se trafikvarv här.

Fallskärmshoppning på fältet året runt! Landningszon öster om asfaltsbanan i höjd med plattan (undvik att passera på höjd mitt över fältet).

Det finns också en räddningshelikopter stationerad på fältet. Den står i beredskap 24/7  och flyger även om tornet är stängt. De uppskattar att du alltid har transponder på så att du är synlig för dem. Anropssignalen är normalt Lifeguard+tre siffror.  Är anropssignalen Rescue Lifeguard + tre siffror så är de på skarpt uppdrag och behöver prioritet.

Besök flygklubben

Kontakta gästjouren via guests@krfk.se, ange ETA/ETD, registreringsbeteckning och kontaktuppgifter. Vi läser emailen flera gånger dagligen. Du kan också ringa klubbens jourtelefon 0734-426860 men den passas inte ständigt.

Om du flyger hit och behöver lämna flygplatsen “via marken” (och ingen är på plats) så finns det en enkelriktad rotationsgrind. När du kommer tillbaka och om klubbhuset är stängt så kan du, om flygplatsen är öppen, gå via terminalbyggnaden annars får du kontakta gästjouren enligt ovan.

Du som flyger till ESMK slipper startavgift om du gästar flygklubben, bara du fyller i uppgifterna i digitala besöksfilen på skrivbordet på klubbdatorn. Det är ingen avgift för att korttidsparkera planet på gräset utanför klubben (max en vecka, därefter 100 kr/vecka alt. 250 kr/mån), behöver du stå i en hangar (och om det finns plats) så kostar det 100 kr/dygn.

Behöver du stanna över natten så finns det hopfällbara gästsängar i klubbstugan samt toalett och dusch. Kostnad 100 kr/natt/pers.

Observera: enligt koncessionsnämndens beslut KN120/97 är följande dagar studsfria (dvs inga upprepade starter och landningar eller fallskärmsflyg): Långfredagen, Påskafton, Kristihimmelsfärdsdagen, Pingstafton, Alla Helgonsdagen, Julafton, Juldagen, samt två söndagar under juli månad (för 2020 5:e och 19:e juli).

Bränsle

Bränsle UL91 tankas via flygplatsens anläggning vid norra delen av plattan (Kortautomat för kort av typ BP Sterling UL91).

Karta

Flygplatsblad

Här är de senast publicerade flygplatsbladen från KSAB-Svenska Flygfält.


1st page

2nd page

Find us