Introduktionsflygning – Prova på att flyga!

Covid-19: Vi genomför prova på flygningar men med vissa åtgärder:
 1. Reglage och ytor i flygplanet som man typiskt rör torkas av med spritservett innan och efter varje flygning
 2. Headset torkas av med spritservett
3. Pilot skall känna sig och tro sig vara helt frisk
4. Passagerare skall känna sig och tro sig vara helt frisk
5. Är du ej fullvaccinerad så vill vi gärna att du använder andingsmask.
6. Passagerare som är i riskgrupp kan använda andningsmask och handskar, kan dock ge viss falskt trygghet. Alternativt så avstår man från att flyga detta år (vi förlänger gärna giltighetstiden på värdebevis som håller på att gå ut, men meddela i förväg).
7. Om anhöriga/bekanta följer med till klubben och skall stanna på backen så bör man vara max ca 8 st samt uppehålla sig utomhus. Finns en uteplats under tak där medhavd fika med fördel kan förtäras. 

Att för första gången flyga i ett litet flygplan över sin egen hembygd är en upplevelse som är svår att beskriva. För den som vill introduceras till privatflyg och se Kristianstadsslätten från ovan så rekommenderar vi en prova på flygning med en av klubbens medlemmar, Förhoppningsvis så väcker denna korta flygtur ert intresse för sport- eller fritidsflygning och ni kanske överväger att påbörja er flygarkarriär. För den som redan har siktet inställt på att  på att bli pilot så rekommenderar vi en flyglektion med en utbildad flyginstruktör. Har du en vän som är flygintresserad så är kanske en introduktionsflygning en idealisk upplevelse att förmedla. (Introduktionsflygningarna sker i enlighet med EU regelverk, se hänvisning längs ner på sidan).

Prova på flygning

Flygning genomförs med start och landning på Kristianstads flygfält. Ni kan vara 2-3 passagerare i flygplanet (passagerare max ca 210 kg sammanlagt).

Innan flygningen så kommer vi tillsammans överens om var vi skall flyga. Det blir en kort genomgång av flygplanet och säkerhetsrutiner innan start. Flygturen sker i lugnt och stabilt väder. I luften får ni, om ni vill, följa med i spakarna och prova hur det känns att styra flygplanet. Vill ni fota er själva eller omgivningen så går det såklart bra (vi har inget mobiltelefoniförbud ombord). Om så önskas så kan ni efter flygningen få information om vår pilotutbildning och om ni inte vill bli piloter just nu så har vi absolut plats för fler stödmedlemmar (kostar 100 kr/år).

Kostnad: 1000 kr för 30 minuters flygning eller 1800 kr för en timme. Max 2-3 personer/flygning.

Flyglektion

Genomförs med en utbildad flyginstruktör på antingen ett normalklassat flygplan Piper PA28 (4-sitsig, stabil och trygg) eller en ultralätt Dynamic WT9 (2-sitsig, sportbilskänsla).

Det är enbart du och instruktören ombord. Flyglektionen tar ca 1.5 timme. En kort genomgång (briefing) om vad flygpasset omfattar sker innan flygningen. Genomförande av flygpasset tar ca 40 minuter där du i lugnt och stabilt väder får känna på spakarna/pedalerna och få en känsla för hur du kan styra ett flygplan. Efter flygpasset så sker en utvärdering där du och instruktören går igenom flyglektionen samt att du får information om hur du kan gå vidare och utbilda dig till pilot.

Kostnad: 2200 kr för en flyglektion, varav ca 40 minuter i luften.

Har du ett värdebevis och vill boka in en tid?

Kontakta Allan Ljungqvist eller Ulf Liedholm (kontaktuppgifter nedan) för att boka en tid.
Försök boka in er åtminstone en vecka i förväg, större chans att plan och pilot är lediga. Om vädret inte är tillräckligt bra vid ett bokat tillfälle så får vi tillsammans boka in ett nytt datum.

Köp ett värdebevis

Fyll i formuläret nedan samt betala in 1000 kr, 1800 kr eller 2200 kr på antingen swish  123 069 08 18 eller BG 5744-3277. Glöm inte att ange ditt namn samt att det är ett värdebevis.
När betalningen är registrerad så skickar vi ut värdebeviset via email, du får skriva ut det själv. Värdebeviset är giltigt mot uppvisande av legitimation. Det gäller i 2 år och kan inte bytas in mot kontanter.

Är du som skall flyga under 18 år så måste målsman godkänna flygningen antingen personligt på plats eller skriftligt (namnunderskrift, namnförtydligande, ort, datum och telefonnummer).

Beställ värdebevis  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din epost (obligatoriskt)

  Ditt telefonnummer (obligatoriskt)

  Namnet på värdebeviset (om till någon annan)

  Belopp:
  1000 kr (prova på 30 min)1800 kr (prova på 60 min)2000 kr (flyglektion 40 min)

  Eventuellt meddelande

  Kontakta oss för att veta mer eller för att boka tid

  Allan Ljungqvist, 0702-085906, allan.ljungqvist@gmail.com

  Ulf Liedholm, 0708-653353, ulf.krfk@gmail.com

  Hitta till oss

  Kör in mot flygplatsterminalen och passera förbi parkering och fortsätt norrut genom en grind i ett staket.  Den gula klubbstugan finns ca 200m norr om flygplatsens huvudbyggnad.
  Finns en karta här.

  Introduktionsflygningarna genomförs i enlighet med EU-regelverket för introduktionsflygningar

  Definition: introduktionsflygning:  alla flygningar som utförs mot ersättning eller annan form av gottgörelse, som består av en flygtur med kort varaktighet och som erbjuds av en godkänd utbildningsorganisation eller en organisation som skapats med mål­ sättningen att främja sport- eller fritidsflygning, i syfte att dra till sig nya elever eller nya medlemmar,

  Artikel 6 Undantag
  Med avvikelse från vad som sägs i artikel 5.1 och 5.6 får följande verksamhet med andra flygplan och helikoptrar än komplexa motor­drivna flygplan och helikoptrar samt ballonger och segelflygplan utföras:

  Introduktionsflygning som utförs av en organisation vars syfte är att främja flygsport eller fri­tidsflyg, under förutsättning att luftfartyget ägs av organisationen eller hyrs in utan besättning, att flygningen inte genererar vinster som delas ut utanför organisationen och att flygningar där andra än organisationens medlemmar deltar endast utgör en marginell del av organisationens verksamhet

  Du kan läsa mer om regelverket för introduktionsflygningar via KSAK.